Skip to content

Kostumer til det mest berømte karneval i Danmark: Aalborg

På grund af krisesituationen forårsaget af Covid19 og de sociale distanceforanstaltninger, er karnevalet i byen Aalborg blevet suspenderet ❤

Det er snart ved at være tid til at fejre dette års karneval i Aalborg. Paraden af over 70.000 mennesker i forskellige aldre, for det meste klædt i skøre kostumer. Nogle af dem bruger flere uger på at konstruere deres egne vogne, for så at efterlade dem efter paraden. Det starter kl. 10 og varer cirka 2 – 2,5 timer, så du er nødt til at stå tidligt op for at blive klar.

Hvis du spørger de fleste danskere fra Aalborg eller byer i nærheden om Karneval, vil de sandsynligvis blive meget begejstrede og overbevise dig om at du vil have det sjovt og vise millioner billeder fra tidligere år.

I år foregår det den 23. maj, med temaet ”Når jeg bliver stor”, så det er også ved at være tid til at gøre dit Aalborg kostume klar. Hvis du mangler ideer til kostumer til Aalborg festen, vil vi give dig nogle gode tips nederst i dette indlæg.

Oprindelse

Danmarks største karneval, nemlig Aalborg, startede i 1983, hvor det første karneval fandt sted lørdag den 28. maj. Karnevalet afholdes stadig i uge 21 (den sidste uge i maj).

I dag er karnevallet Nordeuropas største, og strækker sig over to uger og består af 3 store hovedbegivenheder: International Parade, Børnekarneval og Stjerneparaden. Stjerneparaden afsluttes med en kæmpe fest i Kildeparken, hvor mange berømtheder har optrådt gennem tiden.

Karnevalet i Aalborg har hvert år et karnevalstema, som udgør rammerne for karnevalet. I år, 2020, er temaet ” Når jeg bliver stor” i 2006 var det ”Eksotisk – Erotisk” og i 1994 ”Norden I 1000 År”.

Siden 1990 har det været en del af karnevallet at der bliver udnævnt en konge, som skal køre forrest for paraderne og være med til at sprede glæde og kærlighed til alle gæsterne.

Formål

Karnevallet er en fest der er til for at udbrede forståelsen af og kendskabet til Aalborgs traditioner, historie, musik, universelle karakter og lokale forskelligheder, samt stille rammer til rådighed for folkekulturelle aktiviteter for alle.

Det er en farverig, fantasifuld og spændende oplevelse, hvor alle kan være med. Karnevallet er skabt til at vi alle skal være sammen om en fælles ting, uden at dømme hinanden på nogen måde.

Festen

Som nævnt før er karnevallet i Aalborg delt op i tre dele: International Parade, Børnekarneval og Stjerneparaden.

International Parade er den første del af karnevallet, og er et internationalt show, hvor der konkurreres om at blive “Årets bedste karnevalsgruppe”. Grupperne bedømmes i en parade gennem Aalborg Midtby og i et sceneshow i Kildeparken.

Stjerneparaden finder sted i Kildeparken, lørdag i uge 21 og består af en karnevalsparade og en karnevalsfest. Paraden begynder fra tre forskellige steder i Aalborg (Østerbro, Haraldslund og Nørresundby), hvorefter de tre dele fletter sig sammen i Borgergade/Vesterbro.

Stjerneparaden er det kendte store afslutningsshow, hvor der kommer folk fra hele Danmark.

Stjerneparaden er for de “voksne”, så der er også en begivenhed ved navn børnekarnevalet, der er et mere stille og roligt optog for børn i alle aldre, enten i ledtog med deres forældre eller venner. Optoget starter fra C.W Obels Plads og slutter i Kildeparken, hvor der derefter er optrædener fra børnemusikere, tidligere MGP deltagere osv.

En stor del af karnevallet er selvfølgelig udklædningen, så der opfordres i alle dele og alle shows til at man kommer udklædt.

Karneval Kostumer

Når det kommer til karneval kostumer, er der altid meget at vælge imellem og temaet der bliver udgivet hvert år, er selvfølgelig en god kilde til inspiration. ”Når jeg bliver stor” er ingen undtagelse.

Karnevalsbestyrelsen har udtalt at dette tema er valgt, da det både indeholder pluralisme, kan fortolkes og ikke er kommercielt. 2020 bliver året, hvor man endelig kan udleve den store drøm – uanset, om den gik på at blive mangemillionær, sygeplejerske eller noget helt andet, siger Mette Bugge.

Hvis du mangler nogle ideer til din udklædning som ”Når jeg bliver stor”, skal du bare læse med her.

Der findes rigtig mange karneval kostumer relateret til barndomsfigurer, børnehelte, hovedpersoner i tegnefilm og serier, historiefigurer eller videospil…

Ville du gerne være brandmand, politibetjent eller pilot som dreng? Var den helt store pigedrøm en mægtig chef, frisør eller drive din egen forretning? Så er det nu du kan udleve det, ved at vælge et karriere kostume, der fremviser din barndomsdrøm.

Hvis du vil føle dig som om du er et barn igen, er det en rigtig god ide at klæde dig ud som du gjorde da du var lille, det kan f.eks. være indianer og cowboy, pirater, politi og tyve og meget mere. Lad din fantasi flyde.

Hvis du er mere til det klassiske, er nogle helt store hits når det kommer til kostumer til Aalborg 2020, bl.a. Pippi Langstrømpe, Smølferne, Super Mario Bros, The Flintstones og Scooby Doo…

Have fun!